Starta eget

6 Tips för att starta företag

By 2018-05-31 maj 23rd, 2019 No Comments

Är det dags att förverkliga din affärsidé och starta eget? För att komma igång behöver du göra en hel del saker. Du behöver kontakta myndigheter, göra en hel del pappersarbete och betala in avgifter. Du behöver fundera på vilken typ av bolag som är den bästa för dina behov, förstå hur bokföring fungerar, bokslutsarbete, deklaration, skatt och moms med mera. Med andra ord en hel del administrativa uppgifter att tänka på redan innan företaget är uppstartat. Känns det avancerat eller svårt? Här är några praktiska tips som kan underlätta i uppstarten av ditt företag:

Fråga vänner och bekanta innan du startar ett företag

Har du en affärsidé som du tror på men håller den för dig själv? Gör inte det. Innan du satsar och startar ett bolag, fråga vänner och familj eller andra bekanta som du litar på om de tror på att företaget kan lyckas. Be om ärlig och rak feedback, det gynnar inte dig med feedback som bara håller med om att allt är perfekt som det är. Det finns alltid förbättringar att göra.

Starta ditt eget företag – Bestäm din målgrupp

Fundera redan i ett tidigt stadie av ditt företagande vilken eller vilka din målgrupp är. Vad vill din målgrupp ha och vilka problem löser du med ditt företag eller affärsidé? Om det finns företag inom samma bransch som erbjuder liknande tjänster, gör ordentlig research och fundera på vad de gör bra och på vilka sätt du kan konkurrera med dem.  

Vilka är dina mål?

Är din målsättning att starta ett företag som växer snabbt med hög omsättning och flera anställda? Eller är målsättningen att arbeta ensam som konsult eller som frilansare? Oavsett vilka mål du har är det nyttigt och viktigt att specificera målbilderna redan innan företaget är startat. Om du har målsättningarna på papper kan du alltid gå tillbaka och titta på vilka målsättningar du hade från början, så se till att skriva ner dem.

Vilken företagsform passar dig?

Som tidigare nämnt i texten. Vilken bolagsform passar dig bäst? Enskild firma eller aktiebolag är de allra vanligaste alternativ. Aktiebolag ger till exempel skattemässiga fördelar jämfört med alternativet egen firma. Det finns också alternativet med att köpa ett lagerbolag, ett smidigt alternativ som inte inkulderar en massa pappersarbete och långa handläggningstider hos bolagsverket.

Gör en affärsplan

En affärsplan är mycket kort sammanfattat hur en affärsidé översätts i affärsmål. Detta är viktigt för att förstå hur genomförbar en affärsidé egentligen är samt ett måste för att locka intressenter eller finansiärer. Se inte affärsplanen som enbart ett sätt att skriva ner det självklara, se det som en ritning för att bygga ditt hus. Detta är en möjlighet att ta dig tiden att noggrant fundera över din affärsidé och vilka förbättringar som finns att göra. Fundera också över vem det är som ska läsa affärsplanen, som tidigare nämnt kan finansiärer och intressenter vara målgruppen, de vill veta mycket om visionen för företaget och hur du är som entreprenör. Ska banken läsa din affärsplan vill de mest troligt veta mer om budget och siffror.

Kontakta proffsen

Ta hjälp av professionell redovisningsbyrå i Stockholm med kontor i flera andra städer. Fortners auktoriserade konsulter kan hjälpa dig med allt som behövs för att komma igång och starta ett företag. Bokföring, fakturering, löner, rådgivning med mera. Vi vet vad som krävs för att starta ett företag. Kontakta oss redan idag eller läs mer om våra tjänster och erbjudanden för att komma igång med att starta ett företag eller att köpa lagerbolag.

“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Fortner.”